12 oktober 2021

Thank a farmer day

Vandaag is het ‘Thank a Farmer Day’. Een moment om even stil te staan bij het feit dat wij dagelijks over voldoende, gezond en veilig voedsel beschikken. Dank aan alle boeren en telers!

Laten we dan specifiek eens kijken naar groente en fruit. In Nederland wordt dit volop gegeten. De top meest gegeten groenten in Nederland zijn: ui, tomaat, bloemkool, sperziebonen, wortelen, broccoli, komkommer, ijsbergsla, witlof en groene sla. De top 10 meest gegeten soorten fruit in Nederland zijn appel, banaan, peer, mandarijn, sinaasappel, druiven, aardbeien, kiwi, ananas en meloen (bron: Voedingscentrum). Dus niet alle producten uit onze top 10 komen uit Nederland. 

Om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen de krijgen is het advies voor volwassenen om 250 gram groente per dag te eten en 2 stuks fruit. Helaas komt niet iedereen hieraan. Gemiddeld eten we zo'n 130 gram groente per dag, vooral bij het avondeten en een beetje bij de lunch, en eten we gemiddeld iets meer dan 1 stuks fruit per dag.

Om iedereen te inspireren om voldoende groente en fruit per dag te eten, hebben we voor jullie weer een aantal recepten geselecteerd vandaag om uit te proberen. Mocht je deze of een ander recept met groente en fruit van Nederlandse bodem uitproberen, laat het ons weten via social media en gebruik #wnlv: