Saskia van Gend

Saskia van Gend

Ik ben Saskia van Gend, werkzaam als programmamanager en directie secretaris bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Het thema voeding & gezondheid heeft tijdens mijn opleiding en mijn werk centraal gestaan. Nu ben ik als vrijwilliger betrokken bij verschillende initiatieven in de regio zoals de Week van het Nederlandse Voedsel.

Ons huidige voedselsysteem legt een te groot beslag op de aarde. Het klimaat verandert, de biodiversiteit wordt minder, de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en mensen worden steeds ongezonder. Als burger en consument kunnen we zelf ook ons steentje bijdragen om dit systeem te verbeteren. Door bijvoorbeeld producten uit Nederland te kopen, seizoensproducten te gebruiken, sterk bewerkte producten laten liggen, voedselverspilling tegen te gaan en weer meer zelf te gaan koken. Dat kan ook met eenvoudige en goedkope recepten.

Een initiatief als 'de Week van het Nederlandse Voedsel' juich ik dan ook sterk toe. Ik vind het goed om jaarlijks even bewust stil te staan bij waar ons eten vandaan komt en om de verhalen achter het product te horen van ondernemers zelf!