11 oktober 2021

Kaasdag

De nationale kaasweek is dit jaar van 1 tot en met 7 november. Toch willen we niet zolang wachten om stil te staan bij een typisch Nederlands product als kaas. Vandaar vandaag de focus hierop.
Al in de Middeleeuwen begon Nederland met de export van kaas. Het duurde tot de Gouden Eeuw voordat Nederland in het buitenland bekend werd als hét kaasland. Nu worden de inwoners van Nederland ook wel kaaskoppen genoemd, omdat we gemiddeld zo'n 17 kilo kaas per jaar eten. Van de Hollandse kazen zijn het vooral de Goudse kaas, Maasdammer en Edammer die worden geexporteerd. 

Wist je trouwens dat voor 1 kilo kaas 10 liter melk nodig is? Klokhuis heeft een filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt hoe kaas wordt gemaakt

Er zijn ook verschillende keurmerken* waaraan je kaas uit Nederland kunt herkennen, zoals:

  • De Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB): Voor dit keurmerk moeten alle gedeeltes van de productie, verwerking en bereiding van de kaas plaatsvinden in een bepaald gebied volgens een Europese overheid erkende en gecontroleerde werkwijze. Daarnaast zijn de producten ook zonder het keurmerk beschermd. In Nederland zijn er meerdere kazen met het BOB-keurmerk die gemaakt worden in een bepaald gebied, met de melk van een lokaal dieren ras. Een voorbeeld is de Noord-Hollandse Gouda.
  • De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA): Voor dit keurmerk moet ten minste één gedeelte van de productie, verwerking of bereiding van de kaas plaatsvinden in een bepaald gebied. Voor de BGA moet er een verband bestaan tussen de eigenheid of bekendheid van het product en de geografische oorsprong. In Nederland is dat onder andere het geval voor kazen die volgens lokale methoden worden bereid in een bepaald gebied. Een voorbeeld is de Hollandse Geitenkaas.
  • De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS): Voor dit keurmerk moet een product in samenstelling en/of bereidingswijze volgens een vaste methode wordt gemaakt zonder dat er een verband is met een geografische regio zoals bij de BOB en BGA. Dit keurmerk benadrukt dus alleen de traditionele samenstelling en/of bereiding. In Nederland is dat het geval voor de Boerenkaas.
  • Het Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten (KB): Dit keurmerk geeft aan dat een Boerenkaas voldoet aan de hoogste eisen die worden gesteld door de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas. Deze organisatie zorgt ervoor dat boerenkaas met dit keurmerk onder optimale en hygiënische omstandigheden met de grootst mogelijke zorg op de boerderij wordt bereid. Zowel de bereiding als de rijping moet hierbij aan strikte eisen voldoen. 
  • Weidemelk: kaas is gemaakt van boerderijen waar de koeien (van het voorjaar tot het najaar) ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. 

*Bron: kaas.nl 

Om je vandaag te inspireren hebben we een aantal recepten met kaas voor je geselecteerd. Mocht je deze of een ander recept vandaag uitproberen, laat het ons weten via social media en gebruik #wnlv.