José Welhuis

José Welhuis

Mijn naam is José Welhuis-Kraak en samen met mijn man Robert en 3 kinderen hebben wij een melkveebedrijf in Wapse met 170 melkkoeien. 

Wij melken met 3 melkrobots, de robots melken 24 uur per dag door dus ook in het weekend. Onze melk gaat naar Cono kaasmakers, waar ook Beemsterkaas wordt gemaakt. Het kan ook zo zijn dat van onze melk Ben&Jerry ijs wordt gemaakt. Onze koeien gaan in het voorjaar lekker naar buiten om daar te gaan weiden tot het najaar. Zo kunnen jullie lekker genieten van de heerlijke kazen van Cono kaasmakers.

Het is altijd een hele happening als de koeien weer voor het eerst naar buiten gaan. Sinds 2 jaar nodigen we ook mensen uit om te kijken naar de koeiendans, jong en oud komen dan bij ons kijken. 

In de winter krijgen onze koeien kuilgras, mais en voederbieten te eten en deze gewassen telen wij zelf. De meeste veldwerkzaamheden worden gedaan door de loonwerker zodat wij nog meer tijd hebben voor de verzorging van de koeien en kalfjes. Mijn werk op de boerderij is het verzorgen en voeren van de kalfjes en dit doe ik met veel plezier. Mijn andere passie is bakken en koken met zoveel mogelijk lokale en Nederlandse producten. Dit samen met fotograferen in de natuur. 

Ik kom zelf niet van de boerderij. Op mijn 22ste kwam ik in een grootkeuken te werken als keuken-assistente, dit heb ik gedaan tot mijn 30ste. Na een avond stappen bij een discotheek kwam ik Robert tegen en een jaar later kwam ik op de boerderij te wonen, wat ik nogsteeds met heel veel plezier doe. 

Waar word ik blij van? 

Ik word elke dag blij van de kalfjes die net geboren zijn, de huiszwaluwen en boerenzwaluwen die begin april weer terugkomen en hun jongen grootbrengen (wij hebben zo'n 60 nesten in de stallen). Ook wordt ik blij van vlinders, insecten, wandelen met de hond in de natuur en de vrijheid die je hebt als eigen baas. 

Ik vind het belangrijk dat het Nederlandse voedsel gewaardeerd wordt door de inwoners en dat het veel milieu bewuster is om hiermee bezig te zijn dan bijvoorbeeld biologische komkommers uit Spanje te halen!