13 oktober 2021

Gehaktdag

Tientallen jaren geleden begon de traditionele slager zijn werkweek met het slachten (maandag). De dag erna, op dinsdag, werden de karkassen uitgebeend en verdeeld tot verschillende stukken vlees als karbonades en speklapjes. Bij dat snijwerk bleef echter altijd een restje vlees over, en samen met de delen die minder in trek waren ging het restvlees de gehaktmolen in. Vervolgens werd op woensdag het gehakt verkocht. Dat is nog niet het enige.

In 1949 schreef het Nederlandse slagersvak een prijsvraag uit. Wie de beste slogan bedacht, won maar liefst 25 gulden! Dit werd – je raadt het al – ‘Woensdag, gehaktdag’. Jaren later werd de slogan niet alleen gebruikt door de slagers, maar ook de slimme reclamewereld ging er mee aan de slag! En dat is nu precies de reden waarom de slogan zo is ingeburgerd.

Bekijk hieronder de vlog van boerin Annemiek Koekoek:

Om je te inspireren hierbij weer een recept geselecteerd om vandaag uit te proberen. Mocht je deze of een ander recept met gehakt uitproberen, laat het ons weten via social media en gebruik #wnlv: