16 oktober 2021

Wereldvoedseldag

16 oktober is het Wereldvoedseldag, al sinds 1979. Dé dag waarop jaarlijks op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in 150 landen aandacht wordt besteed aan voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Want dit is nog steeds niet vanzelfsprekend.

Internationaal is afgesproken dat iedereen op de wereld in 2030 toegang zou moeten hebben tot voldoende, gezond en duurzaam voedsel. Dat is wereldwijd voor ruim 2 miljard mensen nog niet het geval. Ook de coronacrisis heeft nog eens extra duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Slimme oplossingen zijn dan ook hard nodig om deze internationale ambitie waar te maken. De ambitie is vertaald in 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen ofwel de Sustainable Development Goals. Daar kun jij als individu of als organisatie ook aan meewerken. 

In Nederland wordt op deze dag het allereerste World Food Day Film Festival georganiseerd in Haarlem: naast vier food films over de relatie tussen het eten op ons bord en de wereld om ons heen, vindt er ook een Farm to Fork debat plaats over wat Europa moet doen om onze voedsel footprint te verkleinen en een Food Quiz onder leiding van Howard Komproe. Een inspirerend programma vol online en offline activiteiten. 

Laatste dag van onze Challenge

Heb je het kunnen volhouden om een week lang alleen voedsel uit Nederland te eten? We horen graag wat jouw ervaring was via de social media met #wnlv. Ook vandaag hebben we een paar recepten uitgezocht om uit te proberen, zie hieronder: