Recepten

Woensdag Gehaktdag - Meatloaf

Recept voor 4 personen

* Tradities moet je in stand houden *

Woensdag is van oorsprong de traditionele gehaktdag. Dit heeft te maken met de slager, die vroeger zelf slachtte. Het slachten gebeurde op maandag. Op dinsdag werd het vlees verwerkt tot de gebruikelijke riblappen en dergelijke. Bij het snijden en uitbenen bleef er restvlees over dat met behulp van een vleesmolen werd fijngemalen en dat op woensdag als gehakt werd verkocht.

Ingrediënten:
500 gram rundergehakt van een Nederlandse koe
4 eetlepels selderij
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
4 eetlepels gebakken uitjes (100 gram)
2 eetlepels melk
100 gram cherry tomaatjes
300 gram witte rijst
1 broccoli (500 gram)
1 ingevette Cakevorm (20 centimeter)


Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng het gehakt, de selderij, de tomatenpuree en de uitjes met de melk. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep het gehaktmengsel in de ingevette cakevorm en druk goed aan. Houd een klein handje van het gehaktmengsel apart.
Verdeel de tomaatjes over het gehakt. Verkruimel er het resterende gehakt over en bak het gehaktbrood in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de broccoli in water met zou in 5 mintuutjes beetgaar.
Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het 10 minuten rusten. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer ze met de rijst en de broccoli.
Een restje gehaktbrood is de volgende dag, dun gesneden, erg lekker op sandwichens met een likje mosterd of een romige mayonaise.

Eet smakelijk!