Recepten

Waaaaanzinnige Burger

Recept voor 4 personen

 

Je kunt ze frituren, maar hoe leuk is het om ze zelf te maken.

De hamburger is eind 19e eeuw ontstaan in de Verenigde Staten. Omdat het snel en goedkoop te bereiden was werd dit gerecht al snel populair in de Amerikaanse havensteden en werd het verkocht onder de naam Hamburger steak. Er zijn verschillende mensen geweest die geclaimd hebben dat ze de eerste waren maar de Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis' Lunch uit New Haven (Connecticut), zou in 1895 weleens de eerste kunnen zijn geweest die zo'n hamburger steak in een broodje opdiende. Anderen claimden hier al eerder mee begonnen te zijn maar mogelijk ging het hier om gehaktballen in broodjes. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. Dit succes was te danken aan het feit dat men nu een vleesgerecht had dat staand of lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek.

Kies voor kwaliteitsvlees, voeg eigen smaken toe en geniet! - Heijdra Vleesvee

Ingrediënten:
- 800 gram rundergehakt, liefst van het nekbroodje van een Nederlandse koe
- Olijfolie
- 1 rode ui
- 1 scheutje witte wijn azijn
- 2 grote augurken
- 4 knapperige broodjes (met sesamzaadjes)
- 4 plakjes gerookte doorregen bacon of ontbijtspek, dik gesneden
- 4 theelepels mosterd
- Tabasco
- 4 plakjes pittige kaas naar keuze
- 4 theelepels ketchup
- IJsbergsla

Voor de saus:

  • 1 zoete ui
  • 2 dl neutrale olie (geen olijfolie)
  • 1 ei
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 el grove mosterd.
  • 1 el tomatenpuree (dit kun je zelf heel makkelijk maken)
  • 0,5 bos dille.
  • 1 tl kurkuma.
  • 2 tl suiker
  • zout en peper

Bereiding saus:

Snijd de ui fijn en bak het met olie, kurkuma en een klein beetje zout. Let op dat de ui niet bruin wordt. Als je mengsel klaar is, haal je het uit de pan en laat je het afkoelen. Vervolgens snijd je de harde onderkant van de dille af en meng vervolgens alle ingrediënten tot een gladde saus. Even een paar uur in de koelkast en genieten maar.

Bereiding:
Vraag je ambachtelijke slager of hij 800 gram mooie doorregen lappen van de nek door de gehaktmolen haalt, 1 keer is voldoende, dan blijft het vlees lekker grof en krijg je straks een mooi mondgevoel. Verdeel de gehakt in 4 gelijke delen en druk de ballen plat. Snijd de rode ui in ringen en meng ze met de azijn en een beetje zeezout. Snijd de augurken in plakjes en de broodjes doormidden. Snij de slablaadjes in smalle reepjes.
Bak de hamburgers in een koekenpan met anti aanbaklaag op een hoog vuur en in een ander pan de bacon. Keer de burgers na 1 minuut op en kwast de gebakken kant in met mosterd. Keer ze na 1 minuut opnieuw om en kwast ook de andere kant in. Laat de burgers nog 1 minuut bakken en leg er dan de bacon en een plakje kaas op. Voeg een klein beetje water toe en dek de burgers af met deksel of aluminium folie. Draai het vuur uit en laat de burgers even rusten om alle vleessappen in het vlees te behouden.
Rooster de broodjes, smeer ze in met de burgersaus, leg de burger, bacon en kaas erop samen met de uitjes en augurkjes. Smeer de bovenste helf van het broodje in met tomatenpuree en druk hem stevig op de onderste helft.

Eet smakelijk!