Steak Sandwich van Bavette & Ui

Recept voor 4 personen

Bavette, ook wel flank steak genoemd is een lang en plat stuk biefstukvlees uit de flank van de koe

Vroeger werd het vlees uit de flank van de koe als stoofvlees of poulet verkocht maar gelukkig is dit deel tegenwoordig flink opgewaardeerd en zie je het onder de Franse naam bavette steeds vaker op de kaart staan. Wanneer bavette kort en heet wordt bereid en dwars op de draad wordt gesneden, ervaar je een smaakbeleving die met geen enkel ander vlees te vergelijken is. Als je van vlees met een bite houdt, moet je het zeker een keer proberen. Belangrijk is om bavette kort en heet te bakken of te grillen en goed te snijden.

Ingrediënten:
- 400 gram bavette (of andere biefstuk van goede kwaliteit) van een Nederlandse koe
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 grote uien
- 5 verse laurierblaadjes
- 20 gram (room)boter
- Olijfolie
- 70 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 milliliter rode wijn azijn
- 1 ciabattabrood
- Extra vierge olijfolie
- Grove mosterd
- Sap van ½ citroen, gemengd met 1 handje vol waterkers

Bereiding:

Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet te hard schrikt wanneer het in aanraking komt met hitte. Bovendien voorkom je dat de binnenkant nog koud is, terwijl de buitenkant al klaar is.

Leg de rozemarijnblaadjes op het vlees, dek dit af en sla er met de bodem van een zware pan op om het mals en overal even dik te maken. Pel de uiten en verwijder het eerste laagje ui (dit kun je bewaren voor een soepje of stoofschotel uit een van de andere recepten). Snijd ui ringen van ca 2 centimeter. Doe de laurierblaadjes, de boer, een scheut olijfolie en de basterdsuiker in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag op een matig vuurtje. Schep de ui ringen naast elkaar in de pan zodra de boter gesmolten is. strooi er peper en zout op en bak ze 5 minuten. Giet de wijnazijn erbij, leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat dit 35 minuten zachtjes bakken tot ze heerlijk zacht en gekarameliseerd zijn. Voeg zo nodig een scheutje water toe.

Verwarm het brood. Bestrooi het vlees met zou en grof gemalen peper. Zet een grote pan met een dikke bodem op een hoog vuur. Besprenkel de bavette met olijfolie, leg het vlees in de pan en bak het 3 minuten aan elke kant als je van medium houdt, of naar wens iets korter als je je vlees liever iets roder van binnen eet. Leg het vlees op een bord en laat het minstens 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Daardoor blijven de sappen in het vlees en kan de warmte helemaal in het vlees trekken. Snijd het vlees in dunne plakken, haaks op de lengte draad en hussel de reepjes met wat extra vierge olijfolie en de eigen vleessappen door elkaar.

Snijd het warme brood open en besprenkel beide binnenkanten met het vleessap. Smeer desgewenst wat mosterd op de onderste helft en beleg het brood met de gekarameliseerde uien, de plakjes bavette, wat plukjes waterkers, gemengd met wat citroensap. Leg de andere helft van het brood erop en ze je tanden erin.

Eet smakelijk!