Recepten

Rosbief & roseval aardappeltjes uit de oven

Recept voor 4 personen

 

Een groot stuk vlees is altijd een feestje en met een beetje geluk heb je de volgende dag nog een mooie vleeswaren.

Een mooi stuk rosbief kan gesneden worden van verschillende onderdelen van de koe. Het bloemstuk uit de voorkant van de koe is geschikt, maar wil je en echte malse traktatie, kies dan voor een rosbief gemaakt van de dikke lende, het achtermuisje of een hele kogel bovenbil. Vraag je ambachtelijke slager om deze lekker te kruiden en geef daarbij gerust je voorkeur aan. Wees niet te zuinig in het gewicht. Een stukje overgebleven rosbief is de volgende dag koud en dun gesneden ook heerlijk op een sneetje witbrood, besmeerd met roomboter.

Ingrediënten:
- 1 flinke Rollade van een deel van het achterwerk van een Nederlandse koe
- Braadboter of roomboter
- 700 gram Roseval aardappelen
- 5-6 eetlepels Olijfolie
- 2 stuks Sjalotten
- 2 teentjes Knoflook
- 1 eetlepel Fijngesneden Rozemarijnnaalden

Bereiding:

Haal de rollade ca. 1 uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Spoel de ongeschilde aardappels af en snijd ze in vieren. Snijd de sjalotten in vieren. Halveer de knoflookteentjes.

Schep de aardappels met de olie, sjalotten, knoflook en rozemarijn op het bakblik goed door elkaar. Bak de aardappels in ong. 50 min. gaar in het midden van de oven. Schep ze halverwege om. Bestrooi ze vlak voor het serveren met zeezout.

Bak de rollade rondom mooi bruin op een tamelijk hoog vuur in een ruime hoeveelheid boter.

Voeg wat vocht toe (water, bouillon, wijn of extra boter) en draai het vuur laag. Laat de rosbief 45 minuutjes met gesloten deksel garen terwijl je de rollade af en toe omdraait. De runderrollade mag rosé zijn van binnen.

Eet smakelijk!