Recept voor meerdere personen
Ingrediënten:
- 1 wiel camembert (ongeveer 8 oz / 250 g, in 8 wiggen gesneden)
- 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- Zout, zwarte peper (naar smaak)
- 3 blaadjes basilicum of ½ theelepel
- 2 eieren (losjes geslagen)
- 1/2 kopje gedroogd brood kruimels
- Zonnebloemolie voor frituren
- 1 theelepel verse tijm (fijngehakt)
- 1 pot (Mariënwaerdt) cranberry port sauce (of maak je eigen cranberry port saus)
Bereidingswijze:
- Haal de camembert uit de koelkast.
- Breng de bloem op smaak met zout, peper en oregano.
- Zet drie soepkommen uiteen: een met gekruide bloem, een andere met losgeklopt ei en de derde met broodkruimels.
- Drijf de kaas in de bloem, gevolgd door het losgeklopte ei en tenslotte de broodkruimels. Zorg ervoor dat de wiggen gelijkmatig gecoat zijn.
- Verhit zonnebloemolie tot 356 graden F (180 graden C) in een frituurpan.
- Zet een bord neer bedekt met keukenpapier.
- Bak de kaas (in batches) gedurende 3 tot 4 minuten en laat uitlekken op het keukenpapier. Bestrooi met de fijngehakte tijm en serveer onmiddellijk met een dipje van cranberrysaus.
Zelf cranberrysaus maken:
- 150 g verse cranberries
- 100 ml vers geperst sinaasappelsap
- 50 ml honing
- 1 mespuntje zout en/of peper, naar smaak
Bereidingswijze saus:
- Verwarm de cranberries samen met de ingrediënten tot de cranberries open beginnen te knappen.
- Haal het pannetje van het vuur en roer 1 minuut rustig door. Nu heb je cranberry compote. Ga door met stap 3 voor cranberrysaus.
- Roer met een garde stevig door de saus om het iets smeuïger te maken. Wil je liever een gladdere massa, gebruik dan een blender. Je kunt er ook cranberrysap van maken door het aan te lengen tot het zo vloeibaar is dat het makkelijk te drinken is.
Tips:
- Dit gerecht kan worden geserveerd als voorgerecht of als aperitief met een glas volle rode wijn.
- Gefrituurde camembert is ook goed met rabarber-mosterdchutney .
- Als u geen friteuse heeft, kunt u een soeppan of wok gebruiken om de kaas te braden. Om te controleren of de olie op de juiste temperatuur is, plaatst u het handvat van een houten lepel in de olie. Als zich kleine belletjes rond de basis vormen, is de olie heet genoeg.