Hollandse Gehakt Taart (cottage pie)

Recept voor 4 personen

 

Recept met rundvlees van de Nederlandse koe – van Kop tot Staart

De shepherd’s of cottage pie staat vaak op het menu in Engelse pubs. Het is een ovenschotel die bestaat uit een gehaktmengsel, bedekt met een laag aardappelpuree. De gehakt wordt op smaak gebracht met worcestersaus. Met de groenten in het gehaktmengsel kun je volop variëren. Je kunt de saus en puree ook 1 dag van te voren maken. Dit recept is handig om restjes groenten uit je koelkast op te maken en een steentje bij te dragen aan minder voedselverspilling. Gebruik bijvoorbeeld wortel, bleekselderij, prei of doperwten, pastinaak of koolrabi.

Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram rundergehakt van een Nederlandse koe
- 1 ui, gesnipperd
- 2 winterwortels, in blokjes
- 2 preien, in ringen (pastinaak of koolrabi kan ook)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 250 milliliter rode wijn
- 350 milliliter vlees- of kippenbouillon
- 1 eetlepels worcestersaus
- 1 eetlepel tijmblaadjes of ½ eetlepel gehakte rozemarijn
- 1 eetlepel grove mosterd (als je ervan houdt)
- 1 kilo kruimige aardappels, in stukken
- 50 gram echte roomboter
- 3 eetlepels hete melk
- 3 eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas
- 2 eierdooiers
- Paneermeel of geraspte kaas om te bestrooien

Grote ovenschaal, ingevet met boter

Bereiding:

Verhit de olie en bak het gehakt rul. Schep uit de pan en laat uitlekken. Fruit de ui, wortel, prei en knoflook in het bakvet. Voeg de tomatenpuree en bloem toe (en eventueel de mosterd) en bak dit even mee. Blus af met de rode wijn en schenk de bouillon erbij. Voeg het gehakt toe en breng het op smaak met de worcestersaus, tijm, zout en peper. Laat dit mengsel zonder deksel circa 15 minuutjes zachtjes stoven zodat de saus iets dikker wordt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

Kook de aardappels met zout gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Stamp de aardappels fijn met de boeter, de hete melk de kaas en de eierdooiers. Schep de gehaktsaus in de ingevette ovenschaal en dek dit af met de aardappelpuree. Bestrooi de bovenkant met paneermeel en/of de geraspte kaas en zet de taart 20-25 minuten in de oven tot de saus langs de randen borrelt.

Neem de schaal uit de oven en laat de taart even rusten voordat je iedereen ermee verrast.

Eet smakelijk!