Recepten

Eigengemaakte patat

Recept voor vier personen

Wie lust het nu niet, patat? 

Maar hoe leuk is het nou om van echte patataardappels eigengemaakte frietjes te maken voor het hele gezin? 

Ingredienten:

  • 1,2 kilo frietaardappelen (ras: Agria) 

Voorbereiding:

Zet de frituurpan aan op 140°C. Schil de aardappelen en ontdoe ze van groene gedeelten, ogen of andere onregelmatigheden. Snijd de aardappelen in frietvorm in dikte naar keus. Zet de frieten in een bak met koud water en laat de kraan net zo lang lopen tot het water volledig helder is. Laat de frieten vervolgens 15 min. in het water staan. Gooi ze in een vergiet en droog ze goed met bijvoorbeeld een theedoek of keukenpapier.

Voorbakken

Verse friet moet twee keer gebakken worden, het zogenaamde voor- en afbakken. Het voorbakken van de Agria dient op temperatuur van 140°C te gebeuren in ongeveer 5 á 6 minuten. Let vooral op de frieten zelf. Wanneer de frieten 'lichtblond' zijn, naar de oppervlakte drijven en daar beginnen te borrelen en sissen, zijn ze klaar. Schud ze direct goed uit boven de frituurpan en dep ze verder droog met keukenpapier. 

Afkoelen

Spreidt de goed uitgeschudde en drooggedepte frieten uit op een grote plaat, zodat ze goed af kunnen koelen. Neem hier minimaal een halfuur de tijd voor. Zet ondertussen de frituurpan op 170°C.

Afbakken

Het afbakken duurt ongeveer 1,5 tot 3 minuten, maar let vooral op de frieten zelf. Als de frieten goudbruin van kleur zijn en allemaal naar de oppervlakte drijven en niet meer bruisen, zijn ze klaar. Schud ze direct goed uit boven de frituur en dep ze droog met keukenpapier. 

Serveren

Strooi zout op de patat en schud ze goed door. Serveer direct en smullen maar!