Nieuws

Persbericht: NLvoedt

Op 4 juli 2023 vond de eerste editie van NLvoedt plaats, een nieuw foodevent dat gehouden werd in Perscentrum Nieuwspoort.

Perbericht: NLvoedt

Op deze foto te zien vlnr: Wija Koers (Week van het Nederlandse Voedsel), Arjan Schimmel (ZuivelNL), Janine Luten (GroentenFruit Huis), Laurens Hoedemaker (COV), Remke Nehrstede (Nederlands Visbureau), Gert-Jan Oplaat (Nepluvi).

Tijdens het evenement overhandigden Wija Koers (Week van het Nederlandse Voedsel) Gert-Jan Oplaat (Nepluvi) en Laurens Hoedemaker (COV) namens diverse organisaties, waaronder het GroentenFruit Huis, het Nederlands Visbureau en ZuivelNL, een kistje met Nederlandse producten aan minister van Landbouw Adema. NLvoedt werd gezamenlijk georganiseerd door Nepluvi, COV en deze organisaties, met als doel Kamerleden en het Kabinet te betrekken bij voedselproductie in Nederland.

Walking diner

De vernieuwde opzet van het "Walking Dinner" viel bijzonder goed in de smaak. Het evenement trok veel belangstelling op een prachtige nieuwe locatie en genoot veel media-aandacht, waarmee het politieke seizoen werd afgesloten met een informele culinaire bijeenkomst.

Het startsein van NLvoedt werd gegeven met een kort welkomstwoord aan de gasten, gevolgd door de symbolische overhandiging van een speciaal kistje met Nederlandse producten aan minister Adema, als afsluiting van de Week van het Nederlandse Voedsel. Wija sprak tijdens de overhandiging de woorden "Als u met uw vork in deze heerlijke producten prikt, dat u dan even denkt aan de #voedselzekerheid hier in Nederland".

Lauren Hoedemaker benadrukte de rijke geschiedenis en uitstekende reputatie van Nederlandse producten wereldwijd. Hij benadrukte ook trots te zijn op het prachtige en eerlijke voedsel dat ons land voortbrengt, dat ook in Den Haag gezien, gehoord en geproefd moet worden.

Laurens Hoedemaker gaf een toelichting op het culinaire aanbod dat tot stand kwam dankzij de inspirerende samenwerking tussen partners uit de Nederlandse foodsector. Wija Koers overhandigde het kistje Nederlandse producten aan minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voedselproductie Nederland

Hoedemaker benadrukte: "De afgelopen maanden hebben zowel de Kamer als het Kabinet veel gediscussieerd over landbouw, stikstof en voedselproductie in Nederland. Aan het einde van het parlementaire jaar willen we de aandacht vestigen op datgene waar het uiteindelijk om draait: lekker en gezond eten uit Nederland. Geniet ervan!"

Met een dankwoord nam de minister het kistje in ontvangst en merkte op: "Ik zie hier een gevarieerd aanbod. Dat moeten we koesteren. De samenleving vraagt om duurzame productie en als de sector daarin voorop blijft lopen, dan zijn we echt goed bezig met z'n allen."

Na de overhandiging konden de aanwezige bewindslieden, Kamerleden en andere gasten in Nieuwspoort terugblikken op het afgelopen seizoen en wellicht vooruitkijken naar de toekomst.

Namens de Nederlandse foodbranche verzorgde chef-kok Edgar Buhrs en zijn team een gevarieerd assortiment van verse Nederlandse topkwaliteit producten. Gasten konden genieten van fantasierijke gerechtjes die goed in de smaak vielen. Om op duurzaamheid te letten en verspilling te voorkomen, werden de gasten persoonlijk bediend met de culinaire selectie. Bovendien voldeed het culinaire aanbod aan de strenge kwaliteitseisen van Euro-Toque.